5.00 avg. rating (99% score) - 10 votes
Print Friendly, PDF & Email


Święconka
Nazwa pokarmów, umieszczonych w koszyczku udekorowanym białą serwetką i gałązkami bukszpanu lub borówki, święconych w kościele w Wielką Sobotę. W niektórych regionach Polski święconka występuje pod nazwą: święcone. W koszyczku wielkanocnym powinny znaleźć się jajka, jako symbol nowego życia (mogą to być pisanki lub kraszanki); baranek, symbol zmartwychwstania; sól, która ma chronić przed zepsuciem); chleb i wędlina. Święconkę spożywa się następnego dnia po rezurekcji podczas uroczystego śniadania w gronie rodziny.
Pokarmy mogą święcić kapłani, diakon, akolici oraz lektorzy (którzy przyjęli posługę lektoratu w stopniu do święceń kapłańskich i są alumnami wyższych seminariów duchownych).
5.00 avg. rating (99% score) - 10 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 + twelve =